dilluns, 10 de desembre del 2012

rectificar és de savis


RECTIFICAR ÉS DE SAVIS


Què és l'agricultura de subsistència? És un concepte que associem als llibres d'història de les escoles i instituts, quan ens expliquen el sistema de producció d'aliments de les societats primitives. Un sistema antic, poc eficient, on s'utilitzaven eines rudimentàries comparades amb la maquinària agrícola actual la qual treballa en grans extensions de terreny i on la producció és molt més elevada; és la coneguda agricultura industrial. Quin gran avanç!

Segons el mercat aquesta producció agrícola és necessària per poder donar resposta al consum de tota la població. No obstant, la FAO1 ens informa que més de 500 milions de persones passen gana, i aquest nombre va augmentant. Per tant, aquest sistema encara no és prou eficient per poder produir aliment per tot la població.

Anualment es podreixen tones de productes agrícoles en magatzems. El mercat prefereix que es podreixin a donar-los als paísos que no en poden pagar el preu. Mahatma Ghandi ja va dir ; “La tierra proporciona recursos suficientes para las necesidades de todos, pero no para la codicia de algunos2”. Això no és violència? El dret a l'alimentació és un dret bàsic i hauria de ser delicte llençar menjar que podria ajudar a sobreviure a milions de persones. La pregunta no és si el sistema és eficient, sinó com es reparteix l'aliment. Les tones de menjar que es podreixen en els magatzem podrien pal·liar la fam de més d'un país però aquesta acció humanitària no suposa cap benefici econòmic per tant, no és viable, ja que el mercat no produeix per alimentar persones sinó per aconseguir clients.


Per altra banda, aquests conreus són treballats anualment sense respectar el cicle de regeneració de la terra. “Asesinar personas con la destrucción de la naturaleza es una forma invisible de violencia3”. Amb aquesta idea jo em pregunto; és eficient l'agricultura industrial? Tenint en compte que no dóna resposta a les necessitats alimentàries de la població i alhora suposa una sobreexplotació de la terra.Sembla ser pitjor el remei que la malaltia. De veritat és un gran avanç? L'únic benefici que genera és l'econòmic; és un gran negoci pel mercat. Aquest gran benefici podrà pagar la regeneració de la terra? La terra és un recurs limitat, i la seva recuperació no es pot comprar, tan sols es pot conservar amb bones pràctiques, respectant-la. Per tant, el mercat no pensa en les generacions futures.

Cada any augmenta la fam al món, i el mateix temps, la terra és menys fèrtil. No obstant, aquests dos fets s'ignoren. Mentre un tingui un supermercat ple de menjar i el pugui pagar no es preguntarà d'on prové o sí es necessària la gran quantitat de productes que hi ha en els supermercats. Aquesta comoditat fa que ens adaptem, ens és més fàcil desviar la mirada de la realitat que suportar la seva duresa: saber que hi ha milers de persones que lluiten contra la fam diàriament, que cada cop hi ha menys terra fèrtil en el planeta o que la majoria d'aliments que mengem són transgènics.

Amb aquesta despreocupació estem donant via lliure al mercat que podrà seguir amb aquestes pràctiques perjudicials per la terra. Estem potenciant que la terra, un bé de tots, passi a ser única i exclusivament propietat del mercat. Aquest model de producció sobreviu i va creixent gràcies el consum, aquella que ens fa comprar constantment sense preguntar-nos si realment ho necessitem. Perquè s'ha de comprar un pac de vuit taronges si només en faig servir tres durant la setmana? Aquesta necessitat és real o artificial?

El ritme de producció agrícola és més ràpid que el de regeneració de la terra i el nivell de consum és més baix que el nivell de producció. És feina de tots acabar amb aquest incongruència. Rectificar és de savis, ens hem d'aturar! Tornar endarrere. No és possible anar creixent en un planeta limitat, és a dir, adaptar el ritme de producció a la capacitat de regeneració de la terra abans d'arribar el seu límit. Acabar amb aquest procés destructiu. No s'ha d'entendre el decreixement com un fracàs, el veritable fracàs serà seguir amb aquest ritme fins que esgotem aquells recursos que ens mantenen vius. Escoltem les necessitats de la terra i no les del mercat.

Fonts consultades:

1FAO; Organització de les Nacions Unides per l'alimentació i l'agricultura.
  • 2VANDANA, S (2006). Manifiesto para una democracia de la tierra. Barcelona: Ediciones Paidós. pp.12
  • 3VANDANA, S. Manifiesto para una democracia de la tierra. Ediciones Paidós Ibérica. Barcelona, 2006. Pàgina 23.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada