dilluns, 10 de desembre del 2012

El silenci dels mitjans de comunicació en la guerra del Congo


Cristina Vega Bobo



El silenci dels mitjans de comunicació en la guerra del Congo
República Democràtica del Congo, un dels països més rics en recursos naturals, un dels països més pobres en desenvolupament humà…La historia silenciada.
Yo me pregunto, ¿cómo en el siglo XXI toda nuestra tecnología depende de que haya un niño dando martillazos a una piedra y a un pedazo de tierra que se le viene encima? ¡Esto es de locos! Todos recordamos a tutsis y hutus matándose a machetazos, no olvidamos las iglesias quemadas con toda la gente dentro, ni a los niños perseguidos con los brazos y narices cercenados. 700.000 desplazados y ya casi cinco millones de muertos ¡por el maldito coltán y  para que nosotros tengamos una vida más cómoda!
(SOBRINO, Jon. El coltán y la guerra silenciada.)
Amb el meu telèfon mòbil i des de el meu fabulós portàtil, tinc que respondre a la pregunta de per què es va silenciar la guerra del Congo; una mica contradictori, no?
Des del sofà de casa, ja fa onze anys, vaig poder veure en directe com queia la segona de les torres bessones de Nova York, i durant setmanes, vam poder llegir en tots els diaris sobre les tres mil persones que van morir en l’atemptat. Tot i així, fa només unes setmanes, quan vaig començar a llegir sobre el que està passant en el Congo, vaig descobrir que cinc milions i mig de persones han mort en aquesta terrible guerra, que oficialment finalitzada, segueix acabant amb la vida de desenes de persones cada dia.
La República Democràtica del Congo segueix vivint, després de quinze anys de conflicte, una situació d’explotació i de violència extrema, però no és noticia. Per què? Que hi ha alguns que conten i altres que no? Potser és així…
Ara intento explicar-me com és possible que morin més de cinc milions de persones en deu anys i sigui digitalment invisible. Utilitzant les paraules de Amy Goodman, en el Congo, en la escala de lo que ocurrió el año 2001 en Nueva York, se ha producido un 11S cada dos días, y sin embargo, no es portada de ningún periódico.
La historia dels 33 miners chilens que es van quedar tancats a la mina San José, ja fa un temps va tenir el món enganxat, transmeten el procés a totes parts a través de la televisió i dels nous mitjans de comunicació. Que hi ha dels nens que moren diàriament a les mines de coltan del Congo? I de les dones violades? I de les famílies torturades? Perquè els mitjans de comunicació no segueixen el procés de les seves vides i de les seves morts?
El Congo, al igual que molts altres països africans, sofreix, tal i com diu Luís de Sebastián, la maldición de los recursos. La zona est del país té una de les acumulacions minerals més grans del planeta. Estem parlant de minerals com diamants, or, cobre, estany, coltan. Tot i així, la presència d’aquets minerals no es veu acompanyada de benestar i desenvolupament, doncs ve acompanyada d’empreses multinacionals que generen explotació i alimenten conflictes armats a la zona. El reflexa d’aquesta situació es plasma en la incoherència de que un dels països més rics en recursos naturals es troba en el penúltim lloc de l’Índex de Desenvolupament Humà del PNUD. El Congo és pobre perquè les multinacionals que l’han explotat no han deixat que els congolanyesos es beneficiïn ni una mica dels seus propis recursos minerals.
El coltan és un mineral que s’utilitza per fabricar condensadors per millorar el flux electrònic dels telèfons mòbils. Quasi el 80% de les reserves mundials de coltan es troben en el Congo. La lluita per obtindre el control d’aquest mineral, i dels altres mencionats anteriorment, ha costat la vida de més de cinc milions de persones. Per comprendre els interessos que hi ha darrere d’aquesta lluita hauríem d’anar anys enrere  on van començar els interessos econòmics i les grans destruccions gràcies a presidents inhumans i on allò que importava eren els beneficis econòmics.
La Guerra del Congo està qualificada com el conflicte més letal després de la Segona Guerra Mundial. Massacres a la població, exterminis a nens i joves, violacions a dones i nenes com armes de guerra,…la crueltat i violència que ha viscut el Congo ha acabat amb la vida de més de cinc milions i mig de persones. Com pot la immensa classe política tancar els ulls davant aquesta extrema situació i no tenir cap mena de responsabilitat? Com és possible que en el segle XXI existeixi una situació tan forta i que no es faci res al respecte?
Aquesta reflexió vaig pensar-la un dia a la classe de l’assignatura: Educació, Cooperació i Desenvolupament quan van passar-nos un vídeo que no em va deixar indiferent. Un vídeo que des de que el vaig veure no hi ha dia que no el comparteixi amb qualsevol persona o que no em faci pensar sobre la vida i sobre aquelles coses que valorem i aquelles que no li donem tanta importància. Simplement he intentat saber-ne una mica més sobre el tema que transcorre el Congo i a partir d’aquí reflexionar e intentar veure que a unes hores d’aquí, la gent viu amb unes condicions extremes, on estan sotmesos a pallisses, violacions, degradacions… i nosaltres aquí, fent cues a les grans empreses per comprar-nos el millor telèfon mòbil I la última novetat tecnològica que surt al mercat.








Bibliográfia
GOODMAN, Amy. La guerra invisible.
SOBRINO, Jon. El coltán y la guerra silenciada.
LUCAS, Jose. La guerra silenciada del Congo. Revista Pueblos.
LUCAS, Jose. Preguntas y respuestas sobre el conflicto en el Congo
Webgrafia
www.ecoportal.net  Artícle de Cristobal Saura  “El teléfono celular y la minería: las peores amenazas para el Congo”






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada