dilluns, 10 de desembre del 2012


CIUTADANIA COM A FONT DE RIQUESA:
En els últims anys ha crescut la consciència de la capacitat d’intervenció de la ciutadania, aquesta és cada dia més conscient de que si no es mobilitza no aconseguirà el que desitja. Però a la vegada vivim en un món liderat pel capitalisme, caracteritzat per el canvi continu fonamentalment amb el mercat. Les excuses són que no es pot fer res, és el mercat el que mana i no ens deixa decidir. Potser si que el mercat influeix molt i això caracteritza la realitat, però el mercat no és el que decideix per un mateix, ni va a fer la compra, o escull com ocupem els espais d’oci i de temps lliure.
El capital humà és una font de riquesa que cal explotar entre tots per una millora comunitària. Alguns qualifiquen aquest capital humà com a una nova font de riquesa, però crec que aquest fa molt de temps que existeix, les amistats, el veïnat, els coneguts o senzillament persones que encara hem de conèixer ens han aportat molt, des dels més propers als més llunyans.
El voluntariat és la gran resposta de la ciutadania, actualment milers de persones s’estan mobilitzant per diverses causes. Voluntari és aquell que s’ofereix lliurement a fer una cosa o a col·laborar en alguna tasca sense ésser-hi obligat[1]. Penso que aquesta és una molt bona manera de gestionar el capital humà.
El voluntariat és l’aportació de la suma de voluntaris individuals en projectes col·lectius per a fer realitat el principi de justícia social[2]. En plena globalització i tot el què això implica, capitalisme, informatització de tot el què ens puguem arribar a imaginar noves maneres de fer, d’entendre i d’actuar. Però segueixen existint desigualtats entre homes i dones, pobres i rics, violents i els que pateixen aquesta violència. És per aconseguir una justícia social en aquest món de desigualtats que les persones ens mobilitzem en el nostre dia a dia.
Hi ha moltes maneres d’entendre i veure el voluntariat, des d’aquell més petit que a vegades injustament o inconscientment no s’identifica amb el propi terme, aquell més organitzat i institucionalitzat, passant per el més assistencial al més educatiu fonamentat pedagògicament. Tot i això la majoria lluiten i treballen per aconseguir justícia social, igualtat d’oportunitats, garantir els drets humans. Al llarg de la història moltes vegades el voluntariat ha aconseguit cobrir i garantir drets i necessitats, en definitiva drets que els hi pertoca garantia als estats, els poden marcar els drets humans, la constitució i altres. Per tant també és una molt bona manera de lluita l’activisme  (polític, social, feminista,etc.) per recordar cada dia als estats, polítics i també tota la ciutadania que junts podem fer grans coses però que els estats en tenen la responsabilitat i no se’n poden desentendre. L’estat ha de treballar cap a una democràcia i un estat del benestar reals, no es val a delegar responsabilitats a qui no els pertoca.
El voluntariat però no s’hauria de veure com un “jo tinc i per tant puc ajudar a l’altre”, educativament s’ha de treballar perquè les persones entenguin i actuïn de manera voluntària però no des d’un punt de vista de privilegi sinó d’una manera crítica, exercir a la ciutadania perquè formem part d’aquesta. S’han de treballar valors com pertinença a la societat, respecte, suport, justícia. En definitiva, implicació personal amb el què tenim davant dels ulls cada dia quan els llevem.
Tots tenim entre les mans una part d’aquest capital humà, només cal decidir on “l’invertim” i el perquè.

Fonts d’informació:
  • PASTOR, Xavier. Voluntariat i Gestió alternativa del Conflicte [article].
[consultat Desembre de 2012]
  • GÓMEZ OLAVE, Pilar. MIELGO MARTÍNEZ, Elena. Voluntariado y trabajo social. [article].[Consulta Desembre de 2012]
  • GÓMEZ GÓMEZ, Amalia. El voluntariat com a expressió solidària en el segle XXI. [conferència pronunciada al Club Siglo XXI el 29 de novembre de 1999] [Consulta Desembre de 2012]



[2] Amàlia Gòmez Gòmez, EL VOLUNTARIAT COM A EXPRESSIÓ SOLIDÀRIA EN EL SEGLE XXI. (Pàg. 105)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada